diumenge, 7 de novembre de 2010

Avui una de sabó

En aquest post posarem la milenària recepta del sabó. Va perfecte per aprofitar l'oli utilitzat de la cuina i queda un sabó genial. Tot i que hi ha moltes variants, aquesta m'agrada perquè no cal escalfar els ingredients.
Què necesitem?
  • 1 kgr de sosa càustica
  • 5 litres d'oli
  • 5 litres d'aigua
  • un grapat de sal
  • un grapat de detergent en pols
  • essència de lavanda, romaní, etc
  • Un recipient gran de plàstic
  • Una cullera o espàtula de fusta
  • Guants de làtex
  • Recipents de tipus safates, moltlles diversos de plàstic
  • Paper secant
Per a fer el sabó primer posarem la sosa a l'aigua, aquesta barreja puja de temperatura mentre barregem. Després s'hi posa l'oli, la sal i el detergent i amb una espàtula de fusta es barreja durant un mínim de 45 minuts. Veurem que el sabó està fet quan veurem que ha quallat la barreja, és una mica més clara de color i més difícil de remenar. En aquesta part no s'hi val desesperar-se i millor fer-ho en un lloc ventilat.

Després hi posem l'essència i tornem a remenar una mica i la barreja resultant la posem en safates i motllos. Al cap de dos o tres dies el sabó ha agafat una consistència mantegosa i es pot tallar bé. Tallem les pastilles de sabó o podem desenmotllar-lo i posar-los sobre paper secant perquè s'assequi  més depressa. 
Al cap d'un mes ja el podrem fer servir.

A partir d'aquesta recepta bàsica s'hi poden fer variants imaginatives: 
- Canviar l'aigua per infusions.
- Afegir flors de lavanda, talets de fulles de romaní, etc al sabó
- Afegir un xic de sorra de platja al sabó perquè sigui exfoliant
Tot això podeu trobar-ho en llibres de sabons artesanals molt interessants.