dissabte, 7 de febrer de 2015

Recuperant una nina antiga

Ja fa dies, la meva mare estava netejant les golfes de la casa pairal de la família i va trobar, en un estat deplorable, la seva nina d'infantesa. Li varen portar els reis als 6 o 7 anys i era un gran tresor considerant que en aquella època no abundaven les joguines. 
L'estat de la nina era deplorable, no tenia cabells, era bruta i amb una roba, que havia lluït tots els detalls de nova, de color rovell i amb part de les puntes totalment recremades. Sento no haver-li fet una foto perque ho veiessiu....
Però no hi faltaven peces ni hi havia res trencat, o sigui que vista la importància emocional que tenia per la meva mare i la tristesa que desprenia veure-la, em vaig animar. 
Deixo clar que no hi entenc res d'aquest tema, però no hi havia res a perdre o sigui que em vaig posar mans a l'obra.

Vaig netejar el cos amb aigua i sabó amb compte. El cap tenia una mena de tap on originalment s'hi enganxaven els cabells. A dins s'hi trobava tot el mecanisme de funcionament dels ulls, d'aquells que s'obren i es tanquen. Em varen caure.. uf! Però els vaig muntar i fixar amb cola perquè no es tornessin a desmuntar.

Pel que fa a la roba, la vaig rentar vàries vegades i per blanquejar-la la vaig deixar mig dia a dins de llet sencera. I funciona! Encara em va quedar algun trosset més groguenc però just per entendre que és vella. A sota el vestit porta calces i un cacan, les puntes que els adornaven estaven molt malament i les he substituït. Es nota ja ja havia estat rentat abans perquè li va una mica estret a la nina i suposo que el cotó es devia encongir una mica.

El més difícil, i més espectacular, és el cabell. Després d'escoltar atentament la meva mare sobre el seu record i la seva descripció de la nina, em vaig posar a buscar una sol·lució. I sí, n'hi havia una de fàcil. Vaig comprar una perruca de carnaval. Les perruques estan muntades sobre una base de roba foradada i hi posen les extensions de cabell en forma de coronilles. La perruca que vaig triar tenia ja la ratlla al mig. Pertant, em va costar poquet:

Vaig retallar la perruca, agafant tres capes circulars de cabells per cada banda des del mig. Després vaig tallar un trosset petit independent pel serrell. Ja només quedava posar primer el serrell i després la perruca amb cola calenta...
I a partir d'aquí fer una mica de perruquera, tallar puntes i pentinar amb una cua lateral tal i com era la original.

I aquí us l'ensenyo. N'estic orgullosa, no tant sols perque ha sigut una experiència més, sino també perque he fet feliç la meva mare que ha recuperat la seva nina d'infantesa.

1 comentari:

Pilar Nadal - Pauzat ha dit...

Gràcies Helena, ha quedat preciosa!